Ligging
Leidschendam is een plaats in de gemeente Leidschendam-Voorburg, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De plaats telt ongeveer 33.565 inwoners (2018). De gemeente(naam) ontstond in 1938 uit een fusie tussen de gemeenten Veur, Stompwijk met de buurtschap Wilsveen. Tot 1 januari 2002 vormde het een zelfstandige gemeente. Sindsdien is het samen met het kerkdorp Stompwijk en Voorburg onderdeel van de gemeente Leidschendam-Voorburg, gelegen aan het kanaal de Vliet, ook bekend onder de naam Rijn-Schiekanaal.
Geschiedenis van Leidschendam
Leidschendam zelf is pas echt ontstaan in 1938, toen de twee eeuwenoude dorpen Stompwijk en Veur zich samenvoegden. De naam Leidschendam komt van de bebouwing rondom de sluis in de Vliet en is destijds ook overgedragen aan de nu gelijknamige plaats.
Van het vele binnenvaartverkeer dat door deze sluis van en naar Delft, Leiden en Rotterdam voer profiteerden Voorburg en Leidschendam met hun lokale producten.
Een van de belangrijkste bron van inkomsten was destijds de winning van turf, door de veenrijke omgeving van Leidschendam, dat werd gebruikt als brandstof. Later groeide de tuinbouw en werd dit van groter belang.
Toen het inwonersaantal van Den Haag maar bleef groeien rond de twintigste eeuw, werd een groot deel hiervan opgevangen door omliggende dorpen zoals Leidschendam. Zo werd het dorp in enkele tientallen jaren ineens een stedelijk gebied met maar liefst 73.000 inwoners in 2006.
Verder heeft Leidschendam verschillende monumentale gebouwen en historische gebouwen die beschouwd worden als cultuur-historisch erfgoed.
Meer weten over de geschiedenis van Leidschendam en Voorburg? Bezoek dan Museum Swaensteyn, gevestigd in een van de oudste gebouwen van de omgeving.
Woningaanbod in Leidschendam
C en D Makelaars heeft een gevarieerd woon-aanbod voor u:
Verkeer, uitvalswegen en openbaar vervoer in Leidschendam
De plaats heeft een aansluiting op de A4 en is een belangrijke verbindingsweg tussen de A44 en de A4.
Trein
De spoorlijn Gouda - Den Haag (waaraan station Voorburg is gelegen) doorsnijden Voorburg nabij het historische centrum, over het Marianneviaduct. Vanaf hier gaan de bussen 45 en 46 richting Leidschendam in ongeveer 20 minuten.
Tram en metro
Leidschendam-Voorburg is een halte en metrostation van RandstadRail (trams 3 en 4 en metrolijn E). Ook rijden er bussen van Arriva en EBS vanaf station Voorburg op de lijnen 45 en 46, trams op lijn 6, R-net trams op lijn 2 en RandstadRail trams op lijn 19.
Basisscholen in Leidschendam
Leidschendam heeft 10 verschillende basisscholen.
Middelbare scholen in Leidschendam
In Leidschendam zijn er 3 verschillende middelbare scholen.
Winkelen en eten in Leidschendam
In Leidschendam zijn er op verschillende plekken leuke winkels en gezellige restaurants te vinden. Zo opende in maart 2021 de Mall of the Netherlands. Ook is het stadscentrum van Leidschendam een aanrader!
Stadscentrum
Verder biedt het centrum van Leidschendam verschillende mogelijkheden wat betreft winkelen en horecagelegenheden. De winkelrijke Damlaan, het centraal gelegen Damplein en de historische Venestraat vormen het oude hart van Leidschendam.
Lunchen en dineren in Leidschendam
Op Tripadvisor vindt je een overzicht van de lekkerste lunch- en dinerplekken in Leidschendam gesorteerd op categorie. Ook in het Huygenskwartier vind je de gezelligste hotspots voor een drankje en een hapje!
Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.